Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > ŽIVOT V DOBĚ COVIDOVÉ - TIPY PRO VOLNÝ ČAS ONLINE

ŽIVOT V DOBĚ COVIDOVÉ - TIPY PRO VOLNÝ ČAS ONLINE



Datum konání:
1.3.2021
Datum ukončení:
21.3.2021

rakticky před rokem 16.3. 2020 Vláda České republiky poprvé zakázala volný pohyb osob na území České republiky v souvislosti s výskytem koronaviru na území ČR. Rok s rokem se sešel a máme tu opět březen a opět omezení volného pohybu osob na území České republiky zatím na období od 1. 3. 2021 do 21. 3. 2021. V současné době je dovoleno pouze pracovat, chodit na vycházky na území obce a nakupovat v rámci okresu.

Běžný život tak, jak jsme ho doposud znali, se v podstatě zastavil. Stále více prostoru získává online život. Spousta projektů se v důsledků vývoje pandemie koronaviru přesouvá do virtuálního světa 

V následujících 21 dnech zde a na Facebooku každý den uvedeme odkaz na zajímavé projekty dostupné online.

Jedná se o výběr projektů, o kterých jsme se dozvěděli a které nás něčím zaujaly. Případné návrhy na zajímavé tipy uvítáme.      

1. Únorové přenosy na ČT art:

  • Galakoncert u příležitosti oslav deseti let muzikálu v Ostravě, na němž zazněly skladby například z West Side StoryJesus Christ Superstar nebo Evita. Na koncertu zazpívají muzikáloví herci Národního divadla moravskoslezského, kupříkladu Hana Fialová, Katarína Hasprová, Tomáš Savka či Roman Tomeš
  • A přece se učí! - koncert České studentské filharmonie povede v první polovině programu její stálý dirigent Marko Ivanović, ve druhé pak umělecký šéf České filharmonie Semjon Byčkov. Zazní díla Josefa Suka, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Richarda Wagnera nebo Giuseppe Verdiho. Jako sólista se v první větě Beethovenova Klavírního koncertu č. 3 představí mladý izraelský pianista Tom Borrow.

  • Národ sobě - kultura tobění divadlo v koncertní síň, multižánrový koncert z Národního divadla ve kterém vystoupily desítky účinkujících v neobvyklých uskupení.Například Mig 21, Meky Žbirka, PSH, Orchestr opery Národního divadla, Monkey Business, Václav Neckář, Klára Vytisková, 7krát3, Noisy Pots, Ondřej Ruml, DJ Roxtar, Michal Prokop, Ivan Hlas, Wohnout, Cirk La Putyka, The Atavists, Ota Klempíř, Poletíme?, Jana Kratochvílová, Lovesong Orchestra a řada dalších.

2. Rembrandt: Portrét člověka - výstava Národní galerie 

U příležitosti 350. výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších nizozemských malířů Rembrandta Harmensz van Rijn (1606 Leiden – 1669 Amsterdam) připravila Národní galerie Praha společně s Wallraf-Richartz-Museem v Kolíně nad Rýnem v prostorách Paláce Kinských na Staroměstském náměstí reprezentativní výstavu věnovanou tomuto umělci. 

rembrandt obrázek.pngVýstava obsahuje řadu prvotřídních děl zapůjčených nejen z významných světových muzeí a galerií, jako je například The Metropolitan Museum of Art New York, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, The National Gallery London či vídeňská Albertina, ale i od soukromých zapůjčitelů.

3. JSME S VÁMI - online pořad divadla Studio Dva

Divadlo Studio DVA prakticky ihned po vyhlášení nouzového stavu dne 12.3. 2020 spustilo online pořad JSME S VÁMI, který vysílá nepřetržitě téměř rok. Všechny epizody jsou vysílány živě na facebookovém profilu divadla každou středu od 19.00 hodin a poté uloženy na youtube kanále. Programovou náplň tvoří především talkshow, ale i koncerty nebo také speciální divadelní představení. 

Od prosince 2020 divadlo rozšířilo online aktivity také večerníčky pro dospělé v podání Boba Klepla a jeho rodinného loutkového divadla s názvem EHM BEHM - každý čtvrtek.

V březnu 2021 se nabídka mimodivadelních aktivit divadla rozrostla o pořad Přestávka: Petr a Lucie. Pravidelný čtrnáctideník Lucie Pernetové a Petra Pěknice z jeviště divadla Studio DVA nabídne v audio podobě pohled do hereckých šaten, resp. přinese tipy našich kolegů na výlety, dobré jídlo a především skvělé knihy, které stojí za přečtení. Těšit se můžete i na rozhovor s hereckou osobností a pro ty, kteří si rádi hrají, je připravena soutěžní audioukázka. 

 aktualita (1)Připraveno je zábavné povídání nejen o rodině a o filmu, ale samozřejmě rovněž o komedii Oscar pro Emily

 

 

 

4. Mahlerova Čtvrtá v podání Janáčkovi filharmonie Ostrava a derniéra Kouzelné země v Národním divadle

 Máme tu 4. den omezení a 1. výjimku. Dnes uvedeme 2 tipy, a to pro příznivce vážné hudby ale i divadla.

Mahler.jpgdirigentem Tomášem Netopilem a s Kateřinou Kněžíkovou v sólové roli. Sólistou Divertimenta concertante Nina Roty (jde o skladatele, který se proslavil především filmovou hudbou) bude Martin Raška, první kontrabasista Janáčkovy filharmonie Ostrava.

  • Kouzelná země -  od 18. hodin dostupné na webu Národního divadla. Jevištní adaptace třetího románu Jáchyma Topola (1962) Noční práce evokuje přízračný svět české pohraniční vesnice v čase přelomové dějinné události – okupace ČSSR vojsky zemí Varšavské smlouvy.

5. Komorní scéna Aréna s inscenací S nadějí, i bez ní a Státní opera se záznamem premiéry opery Rigoletto ze dne 30.1.2021

Ve výjimce pokračujeme. Pro dnešní den jsme vybrali opět 2 tipy, nejen pro příznivce činohry, ale i opery.

5c38baf6b99d96552770fc66.jpg

- online záznam představení bude přístupný po omezenou dobu od 18.30 do sobotní půlnoci. Divadlo Komorní scény Aréna plánuje v březnu online zpřístupnit ještě další 2 představení: 12.3. Tarelkinovu smrt a 19.3. Racka. Obě představení budou dostupná do sobotní půlnoci 

 
 
 
 
 

144501446_10159353648559287_4658541608938325778_n.jpg

 - online záznam 1. a 2. premiéry opery ze Státní opery. Nastudování v italštině s českými titulky. Novou inscenaci opery Rigoletto nastudovala ve Státní opeře mladá česká režisérka Barbora Horáková Joly, nositelka prestižního britského ocenění International Opera Award 2018 v kategorii Objev roku. Dnešní představení ve Státní opeře bylo zrušeno, online je zatím dostupná bez omezení. 
 

6. Divadlo v Řeznické s představením - Sejdeme se pod vocasem a loutkové divadlo Alfa s inscenací Don Šajn a se záznamy představení pro nejmenší diváky

O víkendovém dni nabídneme znovu 2 tipy - činohru a loutkové představení. Je čas uvést i něco pro naše nejmenší diváky.

divadlo v reznicke.jpg- premiéra autorské inscenace Sejdeme se pod vocasem proběhla 16. listopadu 2019 v Divadle v Řeznické v rámci třicátého výročí Sametové revoluce. Hrají: Vlasta Žehrová, Henrieta Hornáčková, Ondřej Volejník a Ondřej Kavan. Záznam inscenace dostupný online od 10.00 hod po dobu 24 hodin. 

don sajni plzen divadlo alfa.png- další sobotní přímý přenos představení loutkového divadla Alfa z Plzně od 17 hodin. Záznam přenosu je na  youtube kanále divadla  "ALFA zírá" přístupný vždy dalších 7 dní.  

7. Pohádky o mašinkách z Divadla loutek Ostrava

Divadlo loutek Ostrava uvádí živě každou březnovou neděli od 17. hodin pohádku pro děti. Dnes je na programu pohádka:

7 o masinkách ostrava.jpgPohádky o mašinkách - Nejvyšší pán železničář touží mít největší lokomotivu na světě a černokněžník Zababa mu přání splní. Pýcha však předchází pád. Lokomotiva je tak veliká, že nemůže jezdit po běžné trati a v jedné ostré zatáčce cestou do Berouna vykolejí.  Nejvyšší pán železničář se díky tomu napravil, co si ale počít s velikánskou rozbitou mašinkou? Zdánlivě bezvýchodnou situaci pomůže zachránit někdo, do koho bychom to vůbec neřekli...      

8. Jaromír Nohavica a jeho live koncerty k MDŽ na přání

jarek_tlacitko2.jpg

Live koncerty Jaromíra Nohavici k MDŽ na přání

Jaromír Novavica připravil k MDŽ nejen pro ženy celou sérii sedmi online koncertů. Hrát bude od 8. do 14. března vždy od 19 do 20 hodin. Z původního plánu 1 koncertu, vznikla série 7 koncertů, na kterých zazpívá 140 svých písní. První online koncert 8. března bude jakýmsi TOP 20 - zazní na něm dvacet písní, o které si posluchačky psaly. Playlisty jednotlivých koncertů.

9. Cirk La Putyka - Umělec v izolaci a Jarní hvězdy Česká filharmonie na ČT art

clp.pngUmělec v izolaci - Pod tímto názvem zahájil v pondělí 1. března v pravé poledne soubor Cirk La Putyka v prázdném prostoru Jatek78 divadelní happening. Při něm bude vždy jeden herec či herečka nepřetržitě 24 hodin vystupovat na opuštěném jevišti. Po uplynutí 24 hodin pak předá divadelní štafetu dalšímu umělci.

Jarní hvězdy České filharmonie živě I - Česká filharmonie v čele s dirigentem Jakubem Hrůšou a americkou cellistkou Alisou Weilerstein v přímém přenosu prvního koncertu nové jarní série představí díla E. Elgara a J. Suka. Moderuje M. Eben. Režie M. Beyer

10. JSME S VÁMI - Studio DVA a Jihlavské ozvěny

Po týdnu zde máme další díl online vysílání JSME S VÁMI živě od 19. hodin, tentokrát s hosty Ivou Janžurovou a Sabinou Remundovou. Tento pořad znáte již z minulého týdne, proto dnes uděláme další výjimku a přidáváme s jednodenním předstihem další tip. Tentokrát nepůjde o jednodenní akci ale rovnou o 14 denní akci, která začne zítra 11. 3. 2021 od 12. hodin. (Nebojte se, další tip pro zítřejší večer máme pro zítřek připravený).    

Jsme s vámi Janžurová, Remundová.jpgJSME S VÁMI s Ivou Janžurovou a Sabinou Remundovou - dnes od 19 hodin. Tento týden uplyne rok od prvního vysílání online pořadu JSME S VÁMI divadla Studio Dva. kdo by to byl řekl, že se dočkáme "ročního výročí". Do dnešního vysílání přijde legendární herečka a komička, první dáma českého divadla, paní Iva Janžurová  a s ní její dcera, rovněž výtečná herečka, Sabina Remundová.

ozveny jihlava.pngOzvěny 24. Ji.hlavy - MFDF Ji.hlava letos zahájí dokumentární sezónu už na jaře. Ozvěny 24. Ji.hlavy, které proběhnou online 11.–25. března, nabídnou čtyři desítky nejzajímavějších snímků loňského ročníku, i pár filmových novinek navíc. Diváci se mohou těšit na české i zahraniční dokumenty a experimenty, snímky oceněné porotami, divácky nejatraktivnější filmy i zástupce unikátních festivalových retrospektiv.

11. Jaroslav Svěcený a Rádio Kašpar ve spolupráci s Divadlem v Celetné

Svěcený.jpgÁSTOR PIAZZOLLA 100 ANNIVERSARY!!! - online koncert od 19. hodin z Novoměstské radnice, na kterém vystoupí houslový virtuóz Jaroslav Svěcený s akordeonisty Ladislavem Horákem a  Martin Šulc. Koncert je 100. výročí argentinského skladatele Ástora Piazzolly.

divadlo kašpar.jpgPetr Michálek - Ferda (Divadlo NaHraně) 

scénická čtení divadelních textů na Rádiu Kašpar dvakrát v týdnu, vždy od 19.30. Dnes je na programu hra Ferda - Smaží se kapr a v domácnosti bývalého hokejisty, nyní nevidomého invalidního důchodce Jindry se schyluje k návratu ztraceného syna. Kdo uhodí první paličkou? A proč by měl člověk obalovat kapří filety zásadně sám? Hrají: Apolena Veldová, Milan Kačmarčík a Martin Severýn

12. ČESKÝ ROMÁN - divadlo na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech je 3. divadlem, které se po vyhlášení nouzového stavu přesunulo do virtuálního světa. Divadlo loni zpestřilo jarní večery online záznamy svých divadelních představení. Od začátku letošního roku každé úterý a čtvrtek ve 14.00 hod. zveřejňuje na webových stránkách záznamy Večeru bez líčidel s vybranými hosty. Tyto záznamy jednotlivých dílů budou dostupné do konce března. Záměrně zmiňujeme divadlo až 12. den naší rubriky, protože si pro dnešní večer připravilo streamovanou premiéru představení Český román, který měl premiéru 11.9.2020.

DnV Český román.jpg

 Český román - Olga Scheinpglugová, Jan Vedral, milostný příběh první republiky od 19.00 hodin, záznam bude ke zhlédnutí  do nedělní půlnoci. 

 

 

 13. Brněnský loutkotoč 2021

Brněnský loutkotoč.jpgBrněnský loutkotoč 2021 - 6. ročník festivalu loutkových divadel pro děti i dospělé proběhne v sobotu online. Představení budou dostupné do nedělní půlnoci na youtube.

 

 

 

14.  Neobyčejný život Josefa Spejbla

nzjs.pngNeobyčejný život Josefa Spejbla - záznam představení Divadla Spejbla a Hurvínka. Aktuality z divadla jsou dostupný na Facebooku divadla.

 

15. Prosím nerušit, sedm skladeb v sedmi hotelích

Prosím nerušit.jpg

Please, Do Not Disturb - je sedmidílná minisérie živých koncertů z koprodukce Brno Contemporary Orchestra a platformy Terén. Hudba má smysl a stojí za to jí sloužit a tak orchestr zahrál, nahrál a natočil sedm úžasných skladeb v sedmi úžasných hotelech. Každý den v období 15. 3 - 21. 3. bude uveden 1 díl od 18.00 hodin. FANTOM HOTELU CONTINENTAL 

16. Jan Skácel - Návraty ... Divadlo Orfeus

skácel.jpg Jan Skácel Návraty ... - Verše Jana Skácela promlouvají jazykem jednoduchým, témata jsou lidská, všední, přesto se nás hluboce dotýkají svou dobrotou a laskavostí, svým nadhledem, vtipem i nostalgií. Čte: Irena Hýsková. Hudba, kamera: Petr Škopek. Online program Divadla Orfeus pro měsíc březen se začátky představení od 19. hodin. 

17. Divadlo v Dlouhé online aktivity v březnu

dvd.jpgDlouhá chvíle - podcast 7. díl od 19 hodin. Iniciátorkou podcastové série Dlouhá chvíle je Štěpánka Fingerhutová, která si do každého dílu vedle hlavního hosta zve někoho ze souboru také jako spolumoderátora. Přehled online aktivit divadla v březnu.

A samozřejmě další díl talkshow od 19:00 hod. JSME S VÁMI – Večer s hádankou (Monika Absolonová, Bob Klepl, Eva Holubová a jejich hosté).

18. Portál Kde se učit

ksu.jpgKde se učit? - ROZCESTNÍK VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - VZDĚLÁVACÍCH INSTITUCÍ A PAMĚŤOVÝCH INSTITUCÍ Z ČR I ZAHRANIČÍ

 

19. #kulturažije na MALL TV

kulturazije.pngKultura žije - Kultura totiž žije i v době karantény. Jen se přesunula z hledišť, klubů a sálů do online světa. MALL.TV vysílá večerní živé přenosy divadelních představení a hudebních vystoupení nebo přednášek.

 

20. Online.knihovny.cz

Online.knihovny.cz - Zdroje a služby knihoven online. Rozcestník co knihovny mohou nabídnout přes internet. E-knihy zdarma ke stažení.

21. Podcasty Městského divadla Brno

mdb_podcast_banner.jpgMdB podcasty Podcasty jsou rozděleny do několika tematických sekcí: 

  • DRAMATIZACE vás seznámí s původně nedivadelními tituly, které byly pro jeviště upraveny;
  • ZLATÝ FOND připomene dnes již klasická díla hudebního divadla;
  • PŮVODNÍ TVORBA představí inscenace, které měly v našem divadle světovou premiéru;
  • POHÁDKY předčítané našimi herc